Odwrocenie wazektomii

Polecamy strony ze sprzętem podróżniczym, porównywarki cen lotów, strony biur podróży, blogi o podróżowaniu.
witkacy

Odwrocenie wazektomii

Post autor: witkacy »

Witam, interesuje mnie możliwość odwrócenia wazektomii. Czy ktoś z Was przeszedł odwrócenie tego zabiegu? Jakie są szanse na przywrócenie płodności i czy zabieg jest równie bezpieczny jak wazektomia? Zastanawiam się, czy warto to brać pod uwagę.
ciamek

Re: Odwrocenie wazektomii

Post autor: ciamek »

Odwrócenie wazektomii jest możliwe, ale warto wiedzieć, że jest to bardziej skomplikowany zabieg niż sama wazektomia. Szanse na przywrócenie płodności zależą od czasu, który upłynął od pierwotnego zabiegu – im krócej, tym lepiej. Najlepsze wyniki osiąga się, gdy rewersja jest przeprowadzana w ciągu 3-5 lat po wazektomii, natomiast po 10-15 latach skuteczność znacznie spada. Zabieg odwrócenia jest bezpieczny, ale zawsze wiąże się z pewnym ryzykiem, jak każda operacja. Warto dokładnie przemyśleć decyzję o wazektomii, ponieważ choć jest odwracalna, to proces jest trudniejszy i mniej pewny. Jeśli zdecydujecie się na wazektomię, mogę polecić klinikę Novoderm w Łodzi - https://novoderm.pl/urologia-estetyczna/wazektomia/ . Mój brat miał tam zabieg i wszystko przebiegło bezproblemowo, a personel był bardzo profesjonalny. Jeśli macie wątpliwości, zawsze warto porozmawiać z lekarzem i rozwiać wszystkie obawy przed podjęciem ostatecznej decyzji
ODPOWIEDZ